недеља, 6. мај 2018.

Nafplio - romantična avantura


Obično u ovo doba godine uveliko istražujem svoju zaplaniranu letnju destinaciju. Ove godine su se stvari malo izmenile, pa planiramo nešto drugo :)
Sada, kroz ovaj post, ponavljam svoje prošlogodišnje putovanje, a možda i nekom dam ideju pa ove godine doživi lepote Peloponeza :)
Nafplio je grad u Grčkoj, upravno sedište oblasti Argolida. Pored ove, na internetu ćete naći i informaciju da je to nekadašnja prestonica Grčke ali i jedan od najromantičnijih gradova. Za mene svakako jeste romantičan, jer me u tom gradu zaprosio moj dragi.
Planiranje putovanja krenulo je još u februaru. Od Niša do Nafplija ima oko hiljadu kilometara, samim tim smo imali hiljadu planova: da li ćemo kolima... gde ćemo praviti pauzu... gde ćemo spavati... da li je bolje avionom... Na kraju, nismo hteli da menjamo prošlogodišnju kombinaciju: kolima do Sofije, kola na parkingu, Ryanair-om do Atine.
Možda nekom deluje naporno, ali uopšte nije: od Niša do sofijskog aerodroma treba 3 sata. Letovi iz Sofije do Atine su svakodnevni. Uglavnom poleće u 6:50, a povratak iz Atine je u 8:35. Let traje oko sat i po. Od ove godine i Wizz ima svakodnevne letove Sofija-Atina. Iz Sofije leti oko 13:00 ili 16:30 (u zavisnosti od dana), a najbolje je što je povratak u večernjim satima - 19:15 ili 22:50. Ja sam konformista, pa volim da odem dan ranije u Sofiju :)
U Sofiji ostavimo kola na parkingu, sa parkinga imamo transfer do aerodroma i u povratku nas isto čekaju. Cena parkinga za 15 dana je oko 30€.
I za nešto malo više od sat vremena, eto je Atina!
Sa aerodroma u Atini ide direktna autobuska linija, X93, do Kifisos autobuske stanice u Atini. Cena karte u jednom pravcu je 6€ po osobi. Sa stanice Kifisos, ide autobus za Nafplio na sat vremena svakodnevno, cena povratne karte je 23€.
Autobusi u Atini su klimatizovani i komforni. Vožnja busom traje negde oko dva sata.

U Nafpliu je stanica u samom centru, u blizini su taxi stanice, ali može i pešaka da se stigne svuda. Mi smo uzeli smeštaj preko airbnb, plaćali smo 290€ za 10 noći u špicu sezone. Stančić je u zgradi na poslednjem spratu. Garsonjerica: soba i kupatilo, rešo, frižder... ali ima lepu terasu sa koje se pruža pogled na grad i na tvrđavu i zalazak sunca je fenomenalan.
Meni smeštaj nije mnogo bitan, tražim jeftinije varijante. Važno mi je da je čisto, da ima dobre preporuke, da ima terasu... Više volim da novac potrošim na obilaske, rent a car... :)
Danai - vlasnica smeštaja, je jedna divna osoba koja nas je lepo dočekala, dala nam korisne informacije, a napravila je i mini vodič kroz Nafplio i Argolidu. Izdaje smeštaj i u unutrašnjosti, okolnim selima, gde gosti mogu da učestvuju u poljoprivrednim radovima i koriste plodove svog rada. Vrlo je zanimljivo, ali ja više volim urbane sredine :)
U blizini stana ima nekoliko supermarketa i Lidl, tako da je sve dostupno da se fino hraniš bez nekog prevelikog troška. Ono što je najbolje, u blizini je i pečenjara koja svaki dan ima svežu jagnjetinu i prasetinu (pečenje) i možeš da kupiš bukvalno za obrok jedan. A fenomenalna je! Svako veče peru gril i tezgu, a cene su maltene kao kod nas, možda i jeftinije.
Smeštaj može i negde bliže da se nađe, naš je kao daleko, a skroz je sve dostupno :)
Nafplion se sastoji iz starog grada, centra i tog tzv. stambenog dela gde smo mi bili. Stari grad je kao i svaki stari grad - prelep. Ima puno radnjica, kafića, restorana... od luke ide promenada celom obalom i pešačka staza čak do plaže Karatonas (oko 4km).
Za Naflion kažu da je najromantičniji grad, i nekako ima taj neki neodoljivi šarm. Centralni trg se zove Sintagma. Uvek je živo, mada su meni slađe malene sporedne ulice. Ima dosta radnjica koje imaju dugu tradiciju: najstariji i najbolji italijanski sladoled, najstarija radnja koja prodaje lukumades... i sve tako :)
Grad ima tri tvrđave: Palamidi, Burtzi i Akronafplio.

Palamidi je na brdu severno od starog grada. Do nje vodi navodno 999 stepenika (to je kao fora da ima toliko stepenika jer svi crknu dok se popnu, niko baš ne izbroji). Ulaz se plaća oko 4€. Postoji mogućnost da se ide stepenicama, ili lepo k’o čovek kolima uz brdo :)

Akronafplio je iznad starog grada. Ne naplaćuje se ulaz, pogled ostavlja bez daha.
Treća je Burtzi.
Ona je na ostrvcetu, što kaže i njen turski naziv "tvrđava - ostrvo". Burtzi je jedan od simbola Nafplija. Ima burnu istoriju: od elegantne venecijanske tvrđave, preko zatvora, do hotela. Može se obići lokalnim brodićima (4€).
Jedna od boljih stvari kada letujete u gradiću je pijaca. U centru Nafplija, svake srede i subote možete kupiti lokalne proizvode ili uživati u atmosferi i šarenilu.
Plaže
U samom gradu postoji gradska plaža.
Šljunkovita je i mala. Celom dužinom iznad plaže je beach-bar Blue Blanc. Kafić i restoran koji se nalazi odmah ispod i između tvrđava Palamidi i Akronaflijo. Potpuno je opremljen: wi-fi, wc, tuševi, kabine za presvlačenje, besplatne ležaljke i suncobrani.
Pored raznoraznog pića, služe i hranu. Naš izbor su kalamaki (ražnjići od pilećeg ili svinjskog mesa) i pitice. Cene su pristojne (za oko 5€ dobiješ 5 ražnjića i toliko pitica).
Uveče pale lampione, mnogo bude lepo i obično se tu i izlazi. Uglavnom gostuju neki poznati grčki pevači ili dj-evi. Bude baš dobra atmosfera.
Druga plaža je van grada, to je već pomenuta Karatonas.
Do nje može da se stigne kolima, busom, taxijem ili pešaka.
Sa taxistom dogovoriš cenu, bude oko 8€, bus je 1,20€ u jednom pravcu. Pešaka je dobro samo da se vraćaš jer je prijatna šetnja uz more.
Ta plaža je peščana, široka, dugačka. Delimično je uređena. Ima nekoliko barova (po principu kantina), ležaljke i suncobrane, terene za odbojku na pesku. Ima i prirodne hladovine i slobodnog mesta za peškire. Zalazak sunca je nešto što se ne propušta!
Što se tiče ostalih plaža, kada se krene zapadno od grada prema jugu Peloponeza, ima mnogo malih sela sa plažama i restoranima. Uglavnom letuju grci. Klasična grčka primorska sela. Na plažama su restorani sa ležaljkama. Mi smo bili u mestu koje se zove Ksiropigado, seli u neku tavernu koja nam je delovala simpatično, dva hladna espresa i litar vode sa korišćenjem ležaljki i suncobrana platili smo 3€. I sve cene su takve :)
Usput ima i divljih plaža do kojih se dolazi nekim skrivenim putevima, tako da kad si kolima moraš da gledaš svaku stazu koja imalo liči na skretanje jer te dovede do božanstvene plaže.
Istočno od Nafplija je uređenije i više ima turista. Poznatije mesto je Tolo, mada je tamo masovniji turizam pa mi se i nije mnogo dopalo :)
Na nešto manje od 20 kilometara od Nafplija nalazi se plaža Kandia. Kandia’s kastle je hotel u tom delu koji bih preporučila onima koji žele odmor na plaži da ne mrdaju nigde. Ima ogromnu peščanu plažu.
Izleti

Korint, Mikena i Epidaurus


Na samo 20-ak km od Nafplija, nalazi se arheološko nalazište Mikena. Mikena je jedan od najznačajnijih centara grčke civilizacije. Svakog dana od 8:00 do 19:30 može se obići muzej, arheološko nalazište i Atrejeva riznica (cena 8€).
Iz Mikene smo nastavili do Korinta. obišli smo kanal sa obe strane i posetili grad Korint.
Korintski kanal, najveći i najpoznatiji kanal u Grčkoj, povezuje Korintski zaliv sa Egejskim morem, i razdvaja Peloponez od kopnenog dela Grčke. Primer je ljudske želje da upravlja prirodom: njegovim prokopavanjem značajno je smanjeno vreme putovanja od Korintskog do Saronskog zaliva. Danas je to nezaobilazna turistička atrakcija.
Od Korinta smo krenuli ka Epidaurusu. Za sat vremena vožnje stiže se u jedno od najpopularnijih arheoloških nalazišta Grčke. Poznato je po otvorenom pozorištu, čuvenom po izvanrednoj akustici. Mi smo se stacionirali u obližnjem seocetu, Arhea Epidaurus (Stari Epidaur)
Tvrđava Larisa, Argos

U blizini Nafplija, nalazi se antička tvrđava Larisa. Izgrađena u 6. veku pne, nalazi se iznad grada Argos. Pogled sa tvrđave je božanstven, ali tvrđava nije turistički uređena, pa pazite gde stajete :)
Spetses
Prethodne godine smo obišli sva ostrva Argosaronskog zaliva osim najjužnijeg Spetsesa. Sva Saronska ostrva su dostupna iz veće luke Porto Heli, ali smo mi do ostrva stigli iz manje luke Kosta. Od Koste do Spetsesa se može doći ferijem, brodićima ili taxi-brodićima. U zavisnosti od vrste prevoza se kreću i cene (2-20€). Putovanje traje 15 minuta.
Ovo malo, atraktivno ostrvo pleni svojim šarmom.

Nafplio je dobra baza za istraživanje tog dela Peloponeza, ali je i toliko sadržajan da može da se provede ceo odmor u njemu. Stari grad je jedan od najbolje uređenih starih gradova. Prepun je uličica koje presecaju trgove ili izlaze na stepenice i vode do obale. Prosto vas mami da lutate gledajući bugemvilije i šarene izloge. A za predah, tu su kafići, restorani, poslastičare... prava gastronomska blaga. U starom gradu vredi obići muzej brojanica. Možete se prijaviti i za kurs izrade sandala. Radnja u starom gradu koja se bavi izradom kožne obuće, ujedno vrši i obuku za izradu tradicionalnih grčkih sandala.

Nadam se da će Ryanair uvesti letove iz Niša za Atinu, makar u sezoni. Onda bi cela ova priča bila mnogo jednostavnija :)

Ako niste vični da se sami organizujete, ili nemate vremena ni živaca za to, turistička agencija "Vika Travel" to može da uradi za vas https://www.facebook.com/vikatravelbradarac/

Нема коментара:

Постави коментар